Megújult weboldal címe www.kalaziagi.hu
Frame
Frame
Frame
Frame
Főoldal » Sorozatok » Mantrák » 7/10. rész - Manjushri Mantra
7/10. rész:
Manjushri Mantra

Manjushri a Transzcendens Bölcsesség Bódhiszattvája. Ő a legidősebb a nagy Bódhiszattvák körében és mindközül a legbölcsebb. Manjushri egy szanszkrit szó, amit “csodálatos erénynek” lehet fordítani. A Bódhiszattvák közül ő rendelkezik a legnagyobb bölcsességgel és “A Nagy Bölcs Bódhiszattva Manjushri” néven is ismert.

A buddhizmusban a bölcsesség számít a legmegbecsültebb erénynek. Buddhák Anyjának is szokták nevezni, mert a bölcsesség az egyetlen út, amellyel lehetővé lehet tenni a minden élőlény szenvedésétől mentes legnagyobb boldogságot.

Manjushri a bölcsességet képviselő bódhiszattva, Avalokiteshvara és Vajrapani mellett egyike a család védelmezők hármasságának. A család, amit Manjushri véd, Tathagata családként ismert, amibe a történelmi Buddha, Shakyamuni, csak úgy, mint Vairochana, az Öt Buddha Mandala központi figurája is beletartozik.

Az összes bódhiszattva közül talán Manjushrinak a legszorosabb a kapcsolata Buddhával, azt lehet mondani, hogy Buddha zsenialitását képviseli (abban az értelemben, hogy ő a kísérő istensége).

Manjushrit általában szép, fiatal, körülbelül 16 éves hercegként szokták ábrázolni. Frissesége és szépsége képviseli azt a tiszta módot, miként egy felébredett elme látja a világot. Míg egy fel nem ébredt ember leginkább hétköznapiként tekint az életre, addig a megvilágosodottak számára az élet egy rendkívüli, lehetőségekkel teli világ.

Mint a legtöbb Bódhiszattva, ő is egy lótusz virágon ül. Mivel a lótusz makulátlanul tiszta annak ellenére, hogy sáros, piszkos vízből hajt ki, azt lehet mondani, hogy a tiszta bölcsességet reprezentálja felénk. Képes a káprázat közepén létezni anélkül, hogy a környezete hatással lenne rá.

manjushri

Manjushri egyik megkülönböztető jegye a lángoló kard, amit jobb kezében tart. A kard elméjének azon képességét jelképezi, mellyel képes feloldani a káprázat és a szenvedés körforgását előidéző kötelékeket. A lángok azt sugallják, hogy a kard nem egy szó szerinti kard. A buddhizmusban a lángok mindig átalakulást jelentenek. Manjushri bölcsessége nem megsemmisíti a tudatlanságot, hanem bölcsességé alakítja át. Manjushri bal kezében a szíve mellett egy könyvet – A Tökéletes Bölcsesség tanítását – tartó lótusz virág szárát fogja.

A Manjushri Mantra:
Om A Ra Pa Ca Na Dhih

A mantra kiejtése:

Ajánlókép

Manjushri – 01:40

A hanganyag letöltéséhez kattintson jobb egérgombbal a letöltés feliratra és válassza a hivatkozás vagy link mentése más néven opciót!
OM

Az OM egy misztikus szótag. A különálló szótagoknak (A RA PA CA NA) nincs fogalmi jelentésük, habár úgy tűnik, különféle spirituális minőségekkel állnak szimbólikus kapcsolatban.

Ezt lehet kiolvasni a Tökéletes Bölcsesség Nagy Szutrájából:

A – ráébreszt, hogy a dolgok lényege nem létezik

RA – ráébreszt, hogy kezdettől fogva minden tiszta és szennyeződésektől mentes

PA – ráébreszt arra, hogy minden dharma kifejtette végső értelmét

CA – ráébreszt arra, hogy a dolgok keletkezését és megszűnését nem lehet megállítani, mert a valóságban nincs olyan, hogy keletkezés és megszűnés, hiszen minden dolog kezdettől fogva létezik

Na – ráébreszt arra, hogy habár a dolgok nevei változnak, a nevük mögötti természetük soha nem veszhet el és nem is lehet más

Ezek a legfontosabb fogalmak a Tökéletes Bölcsességben. Azt mondják, ezek a fogalmak nem a legpontosabbak, mindenesetre törekedtek arra, hogy leírják a valóság leírhatatlan természetét.

DHIH

A Dhih szótagot ekként lehet definálni:

gondolat, (leginkább) vallásos gondolat, meditáció, intelligencia, bölcsesség, imádság, megértés, elmélkedés, odaadás

A következő videóban a helyes kiejtés mutatja meg egy szerzetes:

A Manjushri Mantra megnyitja a felismeréshez vezető kaput, kitágítja a tudatot. Segít megszabadítani az elmét a tudatlanságtól és növeli az egyén intelligenciáját. Lehetővé teszi a tiszta gondolkodást és növeli a memória hatékonyságát. Jótékony hatásai által elűzi a szenvedést okozó téveszméket. Teljesíti a jó kívánságokat és megszünteti az akadályokat, problémákat. Segít eltörölni a rossz karmát és elősegíti a tökéletes megvilágosodást.

Források:

2013. február 12., kedd

Ossza meg gondolatait, véleményét!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

*
*(rejtve marad)

Elköltöztem!

Kedves Látogató, Érdeklődő!
Köszönöm a megtisztelő figyelmedet,
amivel eddig is kísérted a munkámat.
Most búcsúzunk ettől a helytől
és hívunk egy új oldalra!
Megújult felületre hívlak,
hogy olvasgass, keresgélj, tájékozódj!

Tovább az új oldalra »