Megújult weboldal címe www.kalaziagi.hu
Frame
Frame
Frame
Frame
Főoldal » Sorozatok » Mantrák » 6/10. rész - Mul Mantra
6/10. rész:
Mul Mantra

A Mul Mantra (vagy másnéven Mool Mantar) az egyik legfontosabb része a Sri Guru Granth Sahib-nak, a Szikhizmus alapját adó Szentírásának. “A Szikhizmust, vagyis a szikh vallást mintegy 500 évvel ezelőtt Nának guru alapította. A guru szó tanítót jelent, a szikh vallást követő embereket pedig szikheknek, azaz tanítványoknak nevezik.1

A “Mool” szó magyarul azt jelenti, hogy “fő”, “alap” vagy “vezér”, a “Mantar” szó pedig mágikus éneket, mágikus részt jelöl. A szavakat összeolvasva pedig a “Mool Mantar” “Fő éneket” jelent. Fontosságát igazolja az a tény is, hogy ez az első mű a szikhek szentírásában.

Úgy tartják, hogy a Mool Mantar a 30 éves korában megvilágosodott Nának Guru első tanítása. A Szikhizmus alapjaként magában foglalja az egész Szikhizmus teológiát, összegzi a szikhek Istenről alkotott hitét. “„Nincs olyan, hogy hindu vagy muszlim, kinek az ösvényét kövessem tehát? Isten ösvényét fogom követni.” Nának Guru ezzel azt akarta kifejezni, hogy minden vallás igazsága ugyanaz. Szerinte a vallások között fennálló, külsőségekben megnyilvánuló különbségek nem lényegesek. 2

Minden kezdő szikhizmusban hívő számára kötelező ennek a versnek, a Mool Mantar-nak a megtanulása, folyamatos ismételése mindaddig, amíg nem válik teljesen automatikus folyamattá. Miután ez megtörtént és tökéletesen tisztában van a vers jelentésével, ajánlott a kora reggeli kelést egy 10-20 perces mantrázással, meditálással kezdeni, s közben koncentrálni a kiejtett szavak hangjára és jelentésére.

Jelentése:

A Mul Mantar főnevekből, melléknevekből, igékből és névmásokból áll. A Mul Mantar-ban szereplő főneveknek azonban nincs pontos megfelelője az európai nyelvekben, valamint a Gurmukhi szöveg nem tesz különbséget kis és nagybetűk között, így igazi kihívást jelent a fordítók számára.

Eredeti Gurdani szöveg

Ikk onkar

Ikk onkar

Az első állítás például, “Ik Onkar”-t már sokféleképpen fordították. “Egyetlen Isten van”, mint “Egyetlen valóság” és “Ez az egyetlen létező” lehetőségek az angol “Isten”, “Valóság” vagy “Létezés” szavakból variálódnak. Sok fordítás helytelenül adja vissza a jelentést, köszönhetően más nyelvek birtokos mellékneveinek, amik nemekkel látják el az Istent, az Egyetlent, a Létezőt. Például az angol férfi nemű birtokos mellékneve: “His name is truth” = “Az ő neve az igazság”. Magyar nyelvben szerencsére nem teszünk különbséget a nemekre vonatkozóan, így ilyen értelemben a magyar fordítás nem torzít az eredeti kifejezésen.

“Csak egyetlen Isten van. A neve az Igazság. Jelen van minden lényben, teremtője mindennek, félelem és harag nélküli. Túl a születésen és túl a halálon, időtlenül létezik. Az Önmagában való a Guru kegyelméből vált ismertté.”

Ik Onkar

“Csak egyetlen Isten van.” – Szikh kijelentés, hogy Isten egy (egyistenhit). A Gurmukhi kézirat két betűjéből ered, amit gyakran szimbólumnak is használnak.

Szo Nam

“Az ő neve az Igazság.” – Szikh néven az Isten. A név maga egy szent formula, vagy mantra, amely mindent tartalmaz az Istenről. Szikhek hisznek abban, hogy Istenük nevének kántálása, vagy az arra történő meditálás lehetővé teszi az imádkozó számára, hogy közelebb kerülhessen Istenhez, míg végül eléri a tiszta megértés, a béke és az üdvösség állapotát.

Karta Purakh

“Ő mindennek teremtője.” – A Szikhek abban hisznek, hogy az Isten a teremtő és mindennek mozgatója, semmi nem történik Isten akarata nélkül. Szentségként kezelik az Isten adta környezetet és szerintük a hit formálja az emberi testet.

Nir Bhau

“Ő félelem nélküli.” – Az egész világot irányító Isten nem fél, mert rajta kívül semmi más sem létezik, így nincs olyan sem, ami fenyegetné őt.

Nir Vair

“Ő gyűlölet nélküli.” – Isten egyenlően törődik minden általa teremtett dologgal. A jóságos és irgalmas Isten mindenkinek megbocsájtja a hibáit, ha őszintén megbánják tettüket.

Akal Murat

“Ő időtlen.” – Isten halhatatlan, miként mindig létezett és mindig létezni is fog, nincsenek korlátai és minden eseményt képes látni.

Ajuni

“Ő túl van az életen és a halálon.” -

Saibhang

“Önmagában létező.” – Isten nem áll kapcsolatban egy másikkal, önellátó kapcsolatban létezik magával.

Gur Prashad

“Guru kegyelméből ismerik.” -

A mantra egy feldolgozása:

Ajánlókép

Mool Mantar – 01:11

A hanganyag letöltéséhez kattintson jobb egérgombbal a letöltés feliratra és válassza a hivatkozás vagy link mentése más néven opciót!

A Mul Mantra, a Fő Mantra az egyetlen gyógymód az elmének.

Végül hallgassátok meg sok szeretettel a mantrát Snatam Kaur előadásában:

Forrás:

2012. március 14., szerda

Ossza meg gondolatait, véleményét!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

*
*(rejtve marad)

Elköltöztem!

Kedves Látogató, Érdeklődő!
Köszönöm a megtisztelő figyelmedet,
amivel eddig is kísérted a munkámat.
Most búcsúzunk ettől a helytől
és hívunk egy új oldalra!
Megújult felületre hívlak,
hogy olvasgass, keresgélj, tájékozódj!

Tovább az új oldalra »