Megújult weboldal címe www.kalaziagi.hu
Frame
Frame
Frame
Frame
Főoldal » Sorozatok » Mantrák » 5/10. rész - Om Namah Shivaya
5/10. rész:
Om Namah Shivaya

Om Namah Shivaya mantrát Panchakshara, az “öt szótagos” mantrának nevezik (nem beleértve az Om /Aum tagot), de a ”Nagy megváltó” mantra néven is ismert. Ez az egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb mantra, amely a Védák és a Tantra középpontjában áll és amely széles körben elterjedt.

A mantra a Shri Rudram Chamakam nevű védikus hindu himnuszból származik. A négy Védák közül a Yajurvedá-ban és azon belül pedig a Fekete Yajurvedá-ban található meg. Ennek az éneknek az volt a célja, hogy az emberek akkori Istenképét felülírják, hogy ne egy kozmikus lénynek képzeljék el a legfelsőbb valót, hanem úgy, hogy az Univerzum atyja a világ minden apró részletében, elemében, idejében és terében megtalálható. Ezt az új Istenképet addig idegen minőségekkel is megillették, hiszen abból kifolyólag, hogy Isten mindenben ott van és mindent képvisel, egyenesen következik, hogy olyan egymással ellentétes tulajdonságok is a részét képezik, mint a jó és a rossz, helyes és a helytelen, szép és visszataszító, létező és nem létező.

Eredetileg Rudra-hoz szólt az imádság és csak később Shivá-hoz, de így minden melléknév, melyet Rudra birtokolt, átszállt Shivá-ra: „szerencsés, jóindulatú, barátságos”.

Az Om Namah Shivaya egy nagyon erőteljes mantra. Úgy tartják, hogyha ez a mantra folyamatosan vibrálna a szívedben, akkor nem lenne szükséged meditálásra, vagy jógára. Bárkit megtisztít, nemtől és kortól függetlenül, aki ismételgeti.

Jelentése:

“Om Namah Shivaya”

“Meghajolok Shiva előtt”

Shiva a legfőbb valóság, a belső én. Nevét a mindenben ott lakozó tudatosság után kapta. Shiva a te igaz azonosságod, az igaz valód neve.

A hindu mitológia szerint három isten van, akikhez köthető a mindenség. Brahma – aki létrehozta az Univerzumot, Vishnu – aki őrzi az Univerzumot, és Shiva – aki a végén elpusztítja. A három istenség közül Shiva – habár pusztítóként gondolunk rá – azt a belső ént is szimbolizálja, amely az univerzum pusztulása után is érintetlenül megmarad.

Ennek a mantrának a kántálója meghajol Shiva-nak – az ő igaz énjének, így ez a meditáció felfogható olyan gyakorlatnak, amely az Önmegvalósításhoz járul hozzá.

Om / Aum:

Az OM (A-U-M) mantrával már egy korábbi részben megismerkedhettünk, így tudjuk, hogy három állapotra tagolja a teljes világmindenséget: ébrenlét, álom és mély álom állapotokra. Találkozhatunk más fajta felosztásokkal is, például: tudatos, tudattalan, tudatalatti. A szótagok egyenként időminőségként is értelmezhetőek: múlt, jelen, jövö, vagy pedig univerzális folyamatokként is: jönni, lenni és menni.

Namah / Namaha:

Imádás, hódolat és tisztelet. Semmi sem az enyém (mint individuális személyé), minden a tiéd (mint Abszolút Valóságé).

 • Na – Az Úr elpalástolt kegyelme, ami nem nyilvánul meg…
 • Ma – a létező világ

Shiva / Shivaya :

Ez az abszolút valóság, amely minden másnak táptalaja. Shiva a közvetlen tapasztalata az Om által bemutatott három világnak, és egyben időtlen, formátlan, és határtalan tudás, a legfelsőbb Isten, aki megújulásunk érdekében hárítja el a fejlődésünknek gátat szabó akadályokat.

 • Si – Sivat jelképezi
 • Va – kegyelmének feltárása, a megnyilvánuló
 • Ya – a lélek

Az öt szótagú mantra szótagjai az öt elemet is jelképezik:

 • Na – Föld
 • Ma – Víz
 • Si – Tűz
 • Va – Levegő
 • Ya – Éter, tér vagy Akasa

A mantrát a következőképpen szokták mondani:

Ajánlókép

Om Namah Shivaya – 00:23

A hanganyag letöltéséhez kattintson jobb egérgombbal a letöltés feliratra és válassza a hivatkozás vagy link mentése más néven opciót!

Namah Shivaya mantrának olyan ereje van, hogy pusztán a szótagok kiejtése meghozza a maga gyümölcsét: megszabadítja a lelket a csalóka ösztönös elme rabságából. Namah Shivaya megnyugtatja az ösztönt, és befordítja, magára állítja az értelmet, hogy nézzen szembe önmagával, lássa saját tudatlanságát. A bölcsek úgy tartják, hogy ez a mantra az élet, a cselekvés és a szeretet. Az ismétlésével közelebb kerülhetünk a belső bölcsességhez. Namah Shivaya képviseli az összes mantrát és tantrát, mely mindannyiunk teste, lelke és vagyona.

Források:

2011. november 6., vasárnap
1 hozzászólás
 1. Csermelyi Klári
  2012. augusztus 22. szerda 21:56

  Nagyon megörültem mikor az oldaladra találtam.A pálmalevelem /Bp.en/ felolvasásakor az Ohm Namah Sivaya mantra az egyik pudzsa amit használnom kell s kerestem a jelentését….érdekes, hogy újra TE segítettél.
  Ölellek: Klári

Ossza meg gondolatait, véleményét!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

*
*(rejtve marad)

Elköltöztem!

Kedves Látogató, Érdeklődő!
Köszönöm a megtisztelő figyelmedet,
amivel eddig is kísérted a munkámat.
Most búcsúzunk ettől a helytől
és hívunk egy új oldalra!
Megújult felületre hívlak,
hogy olvasgass, keresgélj, tájékozódj!

Tovább az új oldalra »