Megújult weboldal címe www.kalaziagi.hu
Frame
Frame
Frame
Frame
Főoldal » Ajánló » Bölcsesség » A kaputlan kapu
A kaputlan kapu

“Lehet, hogy épp egy hegyet bámulsz, nyugodtan belesüppedsz az erőfeszítések nélküli jelenlétbe, a tudatosságba és hirtelen a hegy lesz minden, te pedig semmivé válsz. Különálló tudatod egyszerre csak megszűnik és minden, minden úgy van, ahogy percről percre létrejön.

Tökéletesen tudatában vagy mindennek, nem veszítetted el az éntudatodat, minden teljesen rendben van, csak épp te nem vagy sehol. Nem vagy az arcod innenső oldalán, hogy a túloldalon emelkedő hegyet bámuld, egyszerűen a hegy vagy, az ég, a felhők, minden, minden, ami percről percre létrejön, ilyen egyszerűen, ilyen tisztán, csak így…

… Sőt mi több, ha egyszer megpillantottad ezt az állapotot – amit a buddhisták az egy ízének neveznek (mert te és a mindenség egy íz vagytok, egy tapasztalás) – ráébredsz arra is, hogy nem te léptél át ebbe az állapotba, hanem valami nagyszerű és titokzatos módon ez a te időtlen időktől fogva létező, eredeti állapotod. És tulajdonképpen egy pillanatra sem léptél ki belőle.

Ezt hívja a zen kaputlan kapunak: a felfedezés innenső oldalán úgy tűnik, mintha tenned kellene valamit azért, hogy beléphess ebbe az állapotba – mintha csak át kellene menned egy kapun. De ha átléptél rajta és hátranézel, már nincs ott a kapu és soha nem is volt.

KEN WILBER

2011. november 16., szerda

Ossza meg gondolatait, véleményét!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

*
*(rejtve marad)

Elköltöztem!

Kedves Látogató, Érdeklődő!
Köszönöm a megtisztelő figyelmedet,
amivel eddig is kísérted a munkámat.
Most búcsúzunk ettől a helytől
és hívunk egy új oldalra!
Megújult felületre hívlak,
hogy olvasgass, keresgélj, tájékozódj!

Tovább az új oldalra »