Megújult weboldal címe www.kalaziagi.hu
Frame
Frame
Frame
Frame
Főoldal » Sorozatok » Mantrák » 3/10. rész - Gayatri Mantra
3/10. rész:
Gayatri Mantra

A Gayatri a hinduizmus nagyra becsült mantrája, melyet a Védák, az ember legősibb szentirata őriz. Nevét a Gayatra versmértékről kapta. A „Spirituális Fény” mantrájának is szokták nevezni, ugyanis gyógyítja a testet, a lelket, és megvilágítja az értelmet. A mantra aktiválja a csakrákat és összekapcsolja őket a létezés hét nagy spirituális birodalmával. Végül feltölti elménket, szívünket és lelkünket a spirituális fény energiájával.

OM
BHUR BHUVA SVAH
TAT SAVITUR VARENYAM
BHARGO DEVASYA DHIMAHI
DHIYO YO NAH PRACHODAYAT

Ebben a mantrában Savitr-t, a dévát hívják segítségül, akit gyakran Savitrinek (Brahman felesége) szólítanak – többek között a mantrát emiatt Savitri mantrának is szokták nevezni. Savitri valójában a Gayatri másik neve, mint ahogyan Sarasvati is.

Tehát Gayatrinak valójában három neve van: Gayatri az érzékek, Savitri az életerő (Prana), Sarasvati az Igazság jelképe. Ők hárman mindenkiben jelen vannak, és szimbolizálják a gondolat, a szó és a tett tisztaságát.

Savitri Gayatri Istennő

Gayatri Istennő eredetileg a mantra megszemélyesítése, aki Véda Matának tekinthető, azaz minden Véda anyjának, Brahman hitvesének és minden tünemény mögött meghúzódó végső és változatlan igazságnak. A hinduk azonban nem csak istennőnek tekintik, hanem Brahman női jellegét is látják benne. Gayatri Brahman minden tünékeny jellemzőjét egyesíti, beleértve a múltat, a jelent és a jövőt, valamint a létezés három birodalmát, a „Bhur-t, Bhuva-t, és a Svah-t”, ahol a

 • Bhur a földi sík (Bhu loka),

 • Bhuva az asztrál sík (Bhuva loka) és

 • Svah a mennyei sík (Swarga loka).

A spirituális öntudatra ébredtek és akik megerősödtek a magasabb szintű tudatosságban, testüket elhagyva egy magasabb szintű birodalomba kerülnek. Azok, akik anyagi gondolkodásúak, azon a szinten maradnak, amely közel van az anyagi világhoz, csak nem tudnak feljebb jutni. Ha nem vizsgázol jól, ha nem jól teszed a dolgaidat, akkor alacsonyabb osztályokban maradsz!

Ajánlókép

Gayatri Mantra – 00:19

A hanganyag letöltéséhez kattintson jobb egérgombbal a letöltés feliratra és válassza a hivatkozás vagy link mentése más néven opciót!

A Gayatri széles körben idézett mantra a védikus irodalomban és néhány közismert klasszikus hindu szövegben. A mantra fontos része az Upanaya ceremóniának (férfiak felszentelése), és mondogatása sok Brahmin férfinak a napi rituáléjához tartozik. A modern hindu reform mozgalom a nők körében is lehetővé tette a mantra gyakorlását, így manapság már az egész társadalomban használatos. Egyetemes Ima, mert bárki, bárhol, bármikor ismételheti a fizikai és spirituális jóléte érdekében. Ez a mantra az összes dimenziót felöleli, maga a tisztelet, Isten minden teremtménybeli megnyilvánulásának.

Gayatri Mantra értelmezése:

A Gayatri Mantrát három részre lehet osztani: az istenimádat mindhárom alkotóeleme – dicsőítés, meditáció és az ima – megtalálható benne. Az első kilenc szó az Isteni megnyilvánulásokat jelöli.

 • ‘Om’ a Legfőbb Úr (Para Brahman)
 • ‘Bhur’ a földi sík (Bhu loka),
 • ‘Bhuva’ az asztrál sík (Bhuva loka)
 • ‘Svah’ a mennyei sík (Swarga loka)
 • ‘Tat’ a legfelsőbb Lélek (Paramatma), Isten (Brahman)
 • ‘Savitur’ – AZ, amiből született
 • ‘Varenyam’ jelenti az imádatot
 • ‘Bhargo’ – fény, mely bölcsességgel ruház fel, elveszi a tisztátalanságot és isteni jellegű,
 • ‘Devasya’ – Istenhez hasonlót jelent
 • ‘Dhimahi’ – pedig azt, hogy meditálok.

Ezek jelentése, hogy meditálok mindezen szépséges Isteni minőségeken.

 • ‘Dhiya Yo Nah Prachodayat’ jelentése – Értelem, ami minket megvilágosít.

Om

A Három Világot beragyogó Legfelsőbb Fény

Világítsa meg tudatunkat és

Irányítsa értelmünket az Erényesség útjára!

A ‘Gayatri Mantra’ többezer éves és az idők folyamán sok-sok ember ismételte, melynek energiája a kozmoszban van. Ma, amikor ismételgetjük ezt a mantrát, valójában ráhangolódunk azoknak az embereknek az energiájára, akik energiát fektettek a mantra éneklésébe.

Az emberi létben a legnagyobb ajándék elménk megvilágosodása, amikor megértjük a világot.

Mai világunkban szükség van a megvilágosodásra.

Világosodjon meg elménk, tisztátalanságainkat törölje el az Istenség sugárzó szépsége!

Forrás:

2011. október 8., szombat

Ossza meg gondolatait, véleményét!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

*
*(rejtve marad)

Elköltöztem!

Kedves Látogató, Érdeklődő!
Köszönöm a megtisztelő figyelmedet,
amivel eddig is kísérted a munkámat.
Most búcsúzunk ettől a helytől
és hívunk egy új oldalra!
Megújult felületre hívlak,
hogy olvasgass, keresgélj, tájékozódj!

Tovább az új oldalra »