Megújult weboldal címe www.kalaziagi.hu
Frame
Frame
Frame
Frame
Főoldal » Sorozatok » Mantrák » 1/10. rész - Aum (Om) Mantra
1/10. rész:
Aum (Om) Mantra

Mantra

”Amikor megkérdezték Srí Bhagavant, miben van ez az emberek hasznára, egyszerűen annyit mondott: “A kántálás hangja segít elnyugtatni az elmét.” Azt is határozottan kijelentette, hogy ehhez nem szükséges ismerni a szöveg jelentését.”

Arthur Osborne: Az önismeret ösvénye
Srí Ramana Maharsi élete és tanítása

20 évvel ezelőtt tettem meg az első lépéseket a spirituális úton. A REIKI hívott meg erre az Útra. A gyakorlások kezdete óta használom a mantrák átalakító, csendesítő, tisztító erejét.
Hosszú évekig a buddhista beavatásokon kapott mantrákkal gyakoroltam, majd az OM mantra lett a kísérőm. Évekkel ezelőtt, mikor egyedül voltam otthon délelőtt, csak ültem és hangosan hangoztattam az OM mantrát. Sokáig… Lecsendesített. Békesség járt át… Egy más tudatállapotba kerültem, egy másik tudatszintre.

„Ébredős” és reikis csoportokkal is gyakran mantrázunk. Varázslatos ereje van, mikor együtt ejtjük ki ezt a mantrát. Legutóbb egy 1000 fős előadáson vettem részt közös OM-mozásban. Erőteljes hang kívül… majd csend belül…

A mantra szanszkrit eredetű szó.

man- : jelentése „gondolkodni”.
tra : jelentése „eszköz”, „oltalom”, „megszabadulás”

A mantra az elmétől való megszabadulás, a felszabadítás eszköze. Vannak olyan mantrák, melyeket bárki gyakorolhat, beavatások vagy szabályok nélkül, de vannak olyanok is, melyek ismétlésének, alkalmazásának bizonyos szabályai vannak. Vannak személyes mantrák, melyek titkosak és az egyén fejlődését szolgálják. Ezeket a gurutól kapja a gyakorló.

A mantra lehet egy hang, szótag, szó vagy rövidebb mondat, illetve lehet szavak sorozata is. Maga a hang a lelki átalakulás kifinomult eszköze.

A mantrák nem csupán egyszerű szavak soraiból állnak, hanem minden egyes szóban erő rejlik. A szavak minden egyes szótagja életenergiával telített. Ezek az energiák a mantra hangoztatása közben felszabadulnak és gyógyírként hatnak az őszinte odaadással gyakorlóra.

A legismertebb mantraként használt szótag az OM vagy AUM, míg a legismertebb mantrák a Haré Krisna mantra, a Gájatrí mantra, és a buddhizmusban használt Om mani padme hung mantra.

Aum

Pranavának nevezik és a legfontosabb hindu szimbólum – a hinduizmus emblémája.

Az Aum a legfontosabb alap- vagy gyökérmantra, ezért sok mantra (recitáció), ima és rituálé elején mondják.

Az OM az univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó (bija). Az „Om” a teremtés igéje, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való és az Abszolút Igazságot és a Legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli. A hinduizmus szerint a „szent Om” szótag a védánta és a hindu filozófia szóban kifejezhető esszenciája.

Az „Om” három hangból tevődik össze, ezek az „A”, „U”, és „M”. Noha három szótagból áll, mégis minden dolgot tartalmaz – ezzel fejezi ki a világ hármasságát, plusz a három egységéből összeálló teljességet. A három hang sok tételt jelöl, de valószínűleg a legfontosabb a világmindenség hármas aspektusa, a test-lélek-szellem:

- az „A” jelképezi a durva anyagi világot (az ébrenlét állapota),

- az „U” az asztrálsíkot (az álom állapota),

- az „M” pedig az elmén túljutott állapotot szimbolizálja ( a mélyalvás állapota)

A teljes szimbólum ezek együttesét szimbolizálja.

Mindemellett az „ajna csakra” (harmadik szem) mantrája is.

Nagy népszerűségnek örvend a meditálók körében, mivel ismételgetése lenyugtatja az elmét, a testet energiával (pránával) tölti fel, segít kiszakadni az érzékek világából, erősíti az elmélyülést. A megfelelő légzésirányítással (pranayama) és az „Om hang” használatával különböző transzállapotok érhetőek el. Mint egyetemes szimbólum, vizuális formában is létezik. Hasonlóan a kereszt szimbólumhoz, viselőjének védelmet ad a negatív hatások ellen, segíti a lélek harmóniájának megtartását, védelmező mágikus szimbólum.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Aum

2011. szeptember 27., kedd

Ossza meg gondolatait, véleményét!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

*
*(rejtve marad)

Elköltöztem!

Kedves Látogató, Érdeklődő!
Köszönöm a megtisztelő figyelmedet,
amivel eddig is kísérted a munkámat.
Most búcsúzunk ettől a helytől
és hívunk egy új oldalra!
Megújult felületre hívlak,
hogy olvasgass, keresgélj, tájékozódj!

Tovább az új oldalra »